Ev Satarken Ortaya Çıkan Masraflar Nelerdir?


Gayrimenkul satışı yaparken çeşitli masraflar çıkmaktadır. Bu masraflar, çoğunlukla evi daha hızlı satmak ya da evin değerini arttırmak amacı ile yapılmaktadır.

Ev alım satım sürecinde hem alıcı hem de satıcı için çeşitli masraflar mevcuttur. Satıcı tarafta maddi yetersizlikler söz konusu ise gerekli anlaşmalar yapılarak bu masraflar, evin satış bedelinden düşülebilir.

Ev satmayı planlayan kişilerin karşısına aşağıdaki masraf kalemleri çıkabilmektedir.

Potansiyel Masraf: Tadilat Giderleri

Evi hızlıca satmak istiyorsanız evinizde herhangi bir tadilat masrafı olmamalıdır. Örnek olarak rutubetlenmiş duvarlar, eskimiş ve solmuş mermerler, yıpranmış mutfak dolapları, tesisat arızaları… Bunların hepsi hem satış değerlerini düşüren hem de potansiyel alıcıları kaçıran etmenlerdir.

Tapu İşlemleri Masrafları

Evin satış işlemi tapu dairelerinde gerçekleşmektedir. Burada evi satın alan ile ev sahibi arasında tapu devri gerçekleşir. Bu noktada alıcıdan ve satıcıdan %2’şer olmak üzere toplamda %4 oranında harç kesilmektedir. Ayrıca bu bedele ek 385 TL döner sermaye ücreti de alınır.

Satıcı ile anlaşma yapılırsa tapu harcını bazen sadece alıcı da ödeyebilmektedir. Bu noktada tüm tapu harcını alıcı ödediği için ev sahibi, tapu masrafı ödemez; ama satış bedeli üzerinden bir miktar indirim yapmak durumunda kalabilir.

Gelir Vergisi de Masraf Kalemlerinden Biri Olabilir

 

Satmayı düşündüğünüz konutu, son 5 yıl içinde satın aldıysanız gelir vergisi ödemeniz gerekir. Bu noktada alış ve satış fiyatı üzerindeki fark hesaplanarak size bir vergi ödemesi çıkarılır. Vergi oranı, alış ve satış fiyatı arasındaki farka göre %35’e varabilir. Bu nedenle ev alım satımı yaparken evin gerçek bedeli yansıtılmalıdır.

Noter Giderleri

Noter, sadece ev sahibinin bulunmadığı durumlarda bir masrafa dönüşmektedir. Ev sahibi, sağlık ya da başka sebeplerle satış sırasında hazır bulunamayacaksa onun adına noterden vekaletname almak gerekmektedir.

Evin Potansiyel Eski Borçları

Ev ile alakalı apartman aidatı ya da belediye masrafları gibi borçlar bulunuyorsa bunların hepsi satış esnasında ortaya çıkabilir. Bu durumda tüm bedeller ev sahibi için masrafa dönüşebilmektedir. Bu noktada alıcı ile anlaşma yapılarak ortaya çıkan borçlar satış bedelinden düşülebilir.